Historie

In 1940 bestond de Noorder IJsbond vijftien jaar. Ter gelegenheid van de viering van het derde lustrum van die bond, die op 24 december 1924 in Onderdendam het levenslicht zag, werden plannen gemaakt een enigszins met de Elfstedentocht te vergelijken schaatsevenement in het noorden van Groningen te organiseren. Zo kwam de 150 km lange tocht door twee steden – Groningen en Appingedam – en 27 dorpen tot stand. De naam Rondritten werd gekozen vanwege het grillige en variabele parcours. Alles was rond, alleen het ijs nog. En dat kwam vrijwel op bestelling. Precies in het derde lustrumjaar kon de eerste tocht van 144 km, met ook een toertocht van 72 km, worden georganiseerd. De eerste zeven tochten gingen van start in Winsum. Na een lange ’rustperiode’ van ruim 22 jaar, werd de tocht in 1985 weer georganiseerd. De start en finish waren vanaf dat jaar in Baflo. Bij de eerste tocht deed men Kloosterburen niet aan en was de tocht 144 kilometer. Later werd Kloosterburen vervangen door Hornhuizen. De rit werd tot nu toe elf keer verreden, de eerste op 8 januari 1940 en de laatste precies 57
jaar later op 8 januari 1997.

De eerste Noorder Rondritten werden gehouden op 8 januari 1940 en betekende een start van een legendarische reeks ritten door het Groninger land. Winnaar werd de heer Gerrit Duiker in een tijd van 7.41 uur en winnares bij de dames was mevr. Betsie van der Ploeg in een tijd van 10.37 uur.

 

In 1997 werd de tocht voor de laatste keer verreden. De winnaar van deze editie was Arnold Stam uit Sprang-Capelle die na een spannende strijd na 4 uur en 43 minuten als eerste over de meet ging. Hiermee was hij bijna 3 uur sneller dan Gerrit Duiker in 1940. Winnares werd Neeke Smit in een tijd van 5.45 uur. 

 

Organisatie

Functie Naam
Voorzitter Ludy Bultena, Bedum
voorzitter@noorderrondritten.nl
Secretaris Ninetta Boddeüs, Bedum
secretaris@noorderrondritten.nl
Penningmeester Yvonne de Vries - Vreugdenhil, Uithuizermeeden
penningmeester@noorderronrdritten.nl
Facilitair en ondersteuning Janny Donkerbroek - Danhof, Middelstum
Pers en communicatie Kris Groenewold, Winsum
communicatie@noorderrondritten.nl
Coördinatie Baflo Ronald de Haan, Baflo
Coördinator Uithuizen en Appingedam Tinus Ubbens, Uithuizermeeden
IJsmeester Jan van de Rijet, Wehe-Den-Hoorn
IJsmeester Frans Hegeman, Hornhuizen
ijsmeester@noorderrondritten.nl

Trajectverenigingen

De route van de Noorder Rondritten is onderverdeeld in een groot aantal trajecten. Voor elk traject is een IJsvereniging of dorpsvereniging verantwoordelijk. We noemen deze verenigingen trajectvereniging. Elke trajectvereniging heeft een trajecthoofd die de leiding heeft over de verzorging en veiligheid van het traject. De trajectverenigingen zijn de leden van de IJsvereniging Noorder Rondritten.

De IJsverenigingenBaflo, Warffum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Usquert, Zandeweer, Uithuizen, Westerwijtwerd, Stedum, Ten Boer, Garmerwolde, Oosterhoogebrug, Lageland, Slochteren, Steendam, Appingedam, Wirdum, Garrelsweer, Ten Post, Winsum, Mensingeweer, Wehe den Hoorn, Kruisweg, Leens, Ulrum, Zoutkamp, Warfhuizen en Eenrum.

 

 

Ereleden

  • Dhr. A. Kuil, Groningen
  • Dhr. A. Kalk, Zuidlaren
  • Dhr. B. Buisink, Groningen
  • Dhr. K. Loonstra, Zoutkamp
  • Dhr. J. Cleveringa, Baflo
  • Dhr. P. Wieringa, Baflo
  • Dhr. B. Kluiter, Onderdendam